Varför svettas man? 7 överraskande fakta om svett
Vi börjar svettas - när vi är kära, när vi pratar inför en stor publik, och givetvis vid fysisk ansträngning.
1. Vetenskapen bakom svett
Tur att vi inte är ödlor. Annars skulle vi behöva värma upp vår kropp på morgonen och sedan skulle vi svalna av först till kvällen. Istället har vi människor ett reglage. Vår kroppstemperatur hålls konstant genom att den producerar värme, till exempel genom muskelaktivitet, och förlorar värme – genom att svettas. Till skillnad från kallblodiga reptiler arbetar våra organ med en konstant temperatur. Människor har den största hjärnan i förhållande till kroppsstorlek- och den är särskilt känslig för överhettning. Det är alltså inte så dumt att svettas!
2. Svett vid fysisk aktivitet
När våra muskler är aktiva genererar kroppen värme, vilket snabbt gör den varm. Svettning är inte nödvändigtvis ett tecken på att någon är otränad. Idrottare svettas ofta mer eftersom deras kropp kan reglera temperaturen snabbare. Åtminstone teoretiskt: de måste träna hårdare innan svetten startar.
I bastun är det annorlunda: De som absar ofta svettas mindre än nykomlingar, vars ämnesomsättning ännu inte vant sig vid värmen. Svettning är bättre än sitt rykte - och hälsosamt. Vi bör låta vår kropp svettas åtminstone en gång dagligen, oavsett om det är sport, snabba promenader eller fysiska aktiviteter i hushållet, som dammsugning.
3. Svett vid obehagliga händelser
Alla är bekanta med situationer som de helst vill undvika. Ett obehagligt besök hos tandläkaren, en svår konversation på jobbet, eller tala för en stor publik. I situationer som dessa utlöses en archaisk mekanism för att skydda inget mindre än vår överlevnad: vår kropp släpper ut adrenalin och förbereder oss för en eventuell flykt. Även om vi inte svävar i fara, är vår kropp redo för den, och avkylad av ångestens svett.
Vi börjar svettas...
när vi är kära, när vi pratar inför en stor publik, och givetvis vid fysisk ansträngning.
4. Sommarvärmen gör att vi svettas
Vår kropp är en levande organism med specifika krav. Den kräver en kärntemperatur på cirka 37 grader Celsius, så att alla metaboliska processer kan löpa smidigt och musklerna, inre organen och i synnerhet vår hjärna kan fungera optimalt .
På sommaren undviker vår kropp överhettning genom att låta sina två miljoner körtlar, som finns fördelade över hela huden, utsöndra svett. När svetten förångas kyls kroppen ner. När vi svettas, förlorar vår kropp vätska och mineraler, vilket den behöver lika mycket som att behålla en riktig temperatur.
5. Svettningar under klimakteriet
På en fysisk nivå förändras hormonsituationen i vår kropp under klimakteriet. Kroppen producerar mindre östrogen, vilket fram till dess hjälper vår kropp att reglera temperaturen. Kvinnor upplever ofta ökad svettning i samband med klimakteriet. Liknande symptom är också möjliga hos män, eftersom deras testosteronnivå sjunker. På en psykologisk nivå, kan denna period också göra oss rastlös andligt och orsaka att vi svettas. Heta, starka kryddor som chili, peppar och vitlökspulver samt stimulanser som kaffe och alkohol förstärker effekterna - ofta oavsiktligt - även om vi tidigare har tolererat dem ganska bra.
6. Att bli kär gör att vi svettas
Att bli kär är underbart, men för vår kropp betyder det framförallt: stress. När gnistorna flyger, utsöndrar vår kropp mer mängder av hormonerna adrenalin och noradrenalin. Våra hjärtslag blir snabbare, mer syre pumpas genom kroppen och våra händer blir fuktiga.
Kroppen signalerar ett larm som liknar det när vi är rädda, fast lägger till "glada hormoner" som dopamin, endorfin och serotonin.
7. Bra att veta: Växter svettas också
Träd ”svettas” också. Eftersom de inte kan flytta till skuggan när solen skiner, har de utvecklat sin egen teknik för att hantera värme. Ett träd svalnar genom att släppa ut vattenånga genom små porer på undersidan av sina löv. När vattnet förångas kan trädet transportera de mineraler som behövs för att växa. Maximalt kan de förflyttas 130 meter och det är anledningen till att träd inte växer oändligt i himlen. Ett stort björkträ "svettas" runt 400 liter vatten på en varm sommardag, det gör att marken under trädet ofta ser torr ut.
Trollhassel växer i fuktiga lövskogar eller längs strömmande banker i östra Nordamerika. Där användes det traditionellt av ursprungsbefolkningar för medicinska ändamål. På 1700-talet kom Trollhassel till Europa. Den innehåller eteriska oljor, flavonoider och en stor mängd tannin i blad och bark. Bladen och grenarna på häxhaseln är ångdestillerad för användning i kosmetika för att skydda huden mot för tidigt åldrande. Häxhaseldestillat har lugnande och sammandragande egenskaper och är fuktbevarande. På Weleda används trollhassel bland annat i våra deodoranter!