
Förebyggande och vård av bristningar
Hudförändringar under graviditeten
Under graviditeten genomgår en mammas kropp stora förändringar. När livmodern expanderar för att ge plats åt barnet kan hudvävnaden rivas, vilket orsakar bristningar. Vad kan göras för att förebygga graviditets bristningar?
Hur din hud förändras under graviditeten
Under graviditeten förändras även utseendet på din hud. Den betydande ökningen av östrogennivåer påverkar olika aspekter av hudens fysiologi, såsom dess tjocklek, kapillärblodflöde, kollagenproduktion och vatteninnehåll. Under graviditeten sträcks huden mycket snabbare och mycket mer än den är van vid. Den blir tunnare och ser ofta torr och fjällig ut, vilket orsakar klåda hos cirka 18 procent av gravida kvinnor. Epidermis (översta hudlagret) på magen sträcks mer intensivt när barnet växer och mammans fettreserver ökar. Medan ökade nivåer av östrogen och andra hormoner under graviditeten hjälper till att förbereda huden genom att öka hudens elasticitet, kan de inte göra det obegränsat.
Hur bildas bristningar?
Balansen mellan elastin och kollagenfibrer i bindväven kan vanligtvis upprätthålla hudens stabilitet. Om sträckningen är konstant och gradvis har kollagenet i huden tid att regenerera. Men graviditet är ett exceptionellt tillstånd, där huden i bukområdet sträcks mycket snabbare och intensivare än vanligt. Om huden dras åt för snabbt uppstår en obalans i bindväven. Detta orsakar att de elastiska fibrerna i underhudslagret rivs, vilket resulterar i en typ av ärrbildning, kallad bristningar. Dessutom gör hormonella förändringar under graviditeten det svårare för rivna kollagenfibrer att återhämta sig, vilket ökar sannolikheten för att bristningar utvecklas.
5 fakta om bristningar
Bristningar (Latin: Striae gravidarum) utgör generellt sett inget hälsoproblem. Trots detta stör detta synliga symptom på graviditet vissa kvinnor och kan påverka deras självkänsla. Upptäck några fakta om bristningar nedan:
• Bristningar uppträder vanligtvis under och efter graviditeten på magen, skinkorna, brösten, låren och armarna.
• Cirka 50 till 90 procent av gravida kvinnor får bristningar.
• De uppträder vanligtvis i slutet av andra och tredje trimestern.
• Under graviditeten ser de ut som platta, rosa till röd-lila ränder (striae rubra).
• Efter amning bleknar ränderna vanligtvis till ljusare linjer över flera månader eller år. De kan krympa och ofta bli hypopigmenterade (striae alba). De försvinner vanligtvis inte helt.
Vanliga orsaker till bristningar
Den exakta orsaken till bristningar är okänd. De flesta bristningar beror på en blandning av genetiska och hormonella faktorer tillsammans med extrem mekanisk stress på bindväven. Striae uppstår inte spontant utan uppstår när hudens elastiska fibrer dras åt för mycket. Faktorer som ökar sannolikheten för att utveckla bristningar:
• Förekomst av bristningar på olika områden av kroppen, såsom magen, skinkorna, låren eller brösten före din första graviditet
• Tendens att utveckla striae i din familjehistoria
• Yngre ålder på mamman
• Ett barn som är större än genomsnittet i livmodern (ökad födelsevikt, längd och huvudomkrets).
• Kvinnor med högre kroppsmassindex (BMI)
• Överdriven viktökning under graviditeten (mer än 21 kilogram).
Oavsett kön och ålder uppstår bristningar vanligtvis som ett resultat av snabb viktökning (fetma), muskelhypertrofi (bodybuilders), endokrinopatier (såsom Cushings syndrom), bröstförstoring eller som en bieffekt av mediciner som innehåller steroider.
Tänk på bristningar som en påminnelse om vilka fantastiska saker din kropp har gjort
Tips för förebyggande och vård av bristningar
Hudvård under graviditeten
Att ta hand om din hud är särskilt viktigt under graviditeten. Sträckningen som sker under denna tid utsätter huden för enorm stress, vilket gör den tunnare och torrare. Intensiv vård av huden på din "baby bump" med fuktgivande lotion eller olja kan hjälpa.
Dessutom kan regelbunden massage öka hudens elasticitet och främja blodcirkulationen, så att den inte rivs lika snabbt. Detta minskar sannolikheten för att bristningar uppträder, även om de inte kan undvikas helt. En magmassage bör utföras regelbundet, minst en gång om dagen. Det är bäst att börja med dem så tidigt som möjligt under graviditeten, även innan din baby bump börjar synas. Många kvinnor går upp lite i vikt under de första tre månaderna av graviditeten, men den mest betydande viktökningen sker under andra och särskilt tredje trimestern.
Postnatal hudvård
Magmassager bör fortsätta till slutet av amningen eller tre månader efter födseln – även om det inte finns några bristningar. Sträckt hud behöver tid att läka. Regelbunden massage kan också mätbart förbättra tillståndet hos hud som redan har bristningar. Befintliga bristningar kan visuellt reduceras och ljusas upp genom massage, men – precis som andra ärr – kan de inte "masseras bort".
Regelbunden hudvård och cirkulationsfrämjande massager förbättrar hudens barriärfunktion och ger den fukt. De minskar också torr hud och obehagliga symtom på klåda och stramhet.